”Hjälpkonvoj från hela Sverige på väg till Malmö”

Hjälpkonvoj från hela Sverige på väg till Malmö

”Vad kan vi göra” blev frågan som i sin tur blev startskottet för ”Konvoj för medmänsklighet”.

Runt om i Sverige pågår nu arbetet med att skapa en ”konvoj för medmänsklighet” som initiativtagarna har valt att kalla det. Rent konkret innebär det att bilar och bussar tillsammans som en konvoj kommer att köra ner genom Sverige till Malmö för att kunna ta emot flyktingar som kommer över gränsen. Personer från stora delar av Sverige är med i konvojen. På andra sidan gränsen har man kontakt med tyska och danska aktivister.
– Det ändras hela tiden hur konvojen ska se ut. Just nu håller på vi att se över möjligheten att hyra in bussar som hämtar upp folk längs med rutten, säger Kalam El Salim, initiativtagare.
En av de första tankarna hos aktivisterna var att man ville åka till Danmark med privatbilar och bussar och själva köra över flyktingarna till Sverige. Men som Skånskan kunde rapportera om tidigare har flera personer gripits, misstänkta för människosmuggling, efter att ha gett skjuts över landsgränsen.
– Vi kan inte uppmana folk att begå brott. Det är upp till var och en av aktivisterna, säger Kamal El Salim.

 Hur resonerar ni kring frågan om lagbrott?
– Jag tycker man kan diskutera om det är ett brott eller inte att av humanitära skäl hjälpa flyktingar över gränsen. Jag tycker det handlar om ett patos, säger Kamal El Salim.
Själv befinner han sig i Borås – på väg ner till Malmö för att på plats kunna ta emot och hjälpa flyktingar vidare i Sverige. Intresset för att delta har varit stort.
– Jag blir så rörd av att se den värme som finns i Sverige för flyktingarna som kommer hit, säger Kamal El Salim.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *