Hjälper flyktingar till Sverige

Boråsaren Kamal El Salim ville göra en insats i flyktingkrisen. Han startade Konvoj för medmänsklighet, ett Facebook-upprop för att hjälpa flyktingar.

Tanken från början var att möta flyktingar i Danmark, hjälpa dem med mat och vatten och erbjuda skjuts till Malmö. Idén föddes bland några vänner och Kamal El Salim drog igång en Facebook-grupp för att få tag i folk.

Det gav ett enormt gensvar. På bara ett dygn gick massor av människor med och har erbjudit sig att hjälpa till – dels praktiskt, dels med pengar och saker.

– Det är vänner och bekanta men också väldigt många främlingar. Det är så rörande, det jag har fått se de här dagarna, människor som inte ens känner varandra men som ändå ställer upp, säger Kamal El Salim.

Men Danmarks agerande har ändrat förutsättningarna för den svenska gruppen. Dansk polis har försökt hindra flyktingar att ta sig vidare till Sverige, eftersom man hävdar att flyktingar enligt Dublinförordningen måste söka asyl i det första land de kommer till. Flera tåg från Hamburg mot Köpenhamn har stoppats i Rødby vid den danska gränsen

De som har försökt hjälpa till har till och med avvisats när de vill dela ut mat och vatten till flyktingarna.

– Nu är tanken att vi ska hjälpa människor genom att möta upp dem i Malmö i stället, och hjälpa dem med förnödenheter och med skjuts här i Sverige, säger Kamal El Salim.

Arbetet pågår för fullt på plats i Malmö, och de frivilliga har också kontakt med frivilliga i Tyskland och Danmark.

Man arbetar också med att hjälpa flyktingar över gränsen, men exakt hur det går till vill Kamal El Salim inte berätta.

Stena Line har precis som SJ sagt att man inte kommer att kräva id-handlingar för att biljetterna ska gälla.

– Det är väldigt föredömligt, säger Kamal El Salim som berättar att pengar till färjebiljetter kan vara ett sätt att hjälpa människor till Sverige.

För Kamal El Salim var det ett givet beslut att försöka göra en insats, och han är imponerad av allt engagemang han har mött.

– Det har blåst så kalla vindar den senaste tiden, det är så skönt med den här värmen nu.

Hjälper flyktingar till Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *