En buss kommer lastad med hjälp till flyktingar

En buss kommer lastad med hjälp till flyktingar

En våg av medmänsklighet går över landet i flyktingkrisens spår.

Kamal El Salim, Johannes Tollesson och Sheeda Firouzfateh från Borås åkte till Malmö för att möta nyanlända flyktingar.

Klockan halv fem ska bussen gå från Borås. Det är onsdag eftermiddag och det har gått ett par dygn sedan Facebook-gruppen Konvoj för medmänsklighet startades. Sedan dess har boråsaren Kamal El Salim jobbat dygnet runt.

Den första tanken är att åka till Danmark och hjälpa flyktingar ta sig till Sverige. Men när dansk polis vägrar släppa flyktingarna vidare blir målet i stället att hjälpa dem som ändå lyckas ta sig till Sverige.

– Det är otroligt när man ser människors engagemang. Det är så många som vill hjälpa till, vanligt folk som hjälper till med mat och förnödenheter och också ger av sin tid, säger Kamal El Salim.

I två dygn har han suttit konstant vid datorn och samordnat insatserna. Nu väntar han på en buss, en av flera som ska åka tom ner till Skåne och sedan hjälpa människor att ta sig vidare inne i landet.

Kamals telefon ringer och piper ständigt. Det är andra medlemmar i nätverket som hör av sig när det behövs hjälp någonstans, eller för att de kan erbjuda hjälp. Samtidigt rör det sig hela tiden på Facebook-sidan.

Bredvid honom står Sheeda Firouzfateh, före detta boråsare som numera bor i Göteborg. Till vardags jobbar hon i skolan, men har också busskörkort och har nappat på uppropet på Facebook.

Jag har tagit tjänstledigt från jobbet en dag. Det är klart att man vill hjälpa till, säger hon.

Till slut kommer bussen rullande från Jönköpingshållet, ett par timmar försenad. Det är en gammal buss och den har krånglat lite på vägen. Vid ratten sitter Kristina Karlsson Malm.

– Min son frågade om jag kunde ställa upp, och det känns bra. Man känner ju sig så maktlös, något vill man göra, säger hon.

Klockan hinner bli elva på kvällen innan bussen från Borås är framme i Malmö. Kamal El Salim och Johannes Tollesson från Borås möter upp med kamrater från nätverket – de känner varandra väl över nätet, men har inte setts i verkligheten tidigare.

Ytterligare två bussar finns på plats vid Malmö central, ordnade med skänkta pengar och sponsring genom Konvoj för medmänsklighet. En av dem ska Sheeda Firouzfateh köra till Stockholm. En annan har Malin Walter och Sofie Skill från Motala fixat.

– Det var den där bilden på pojken på stranden. Jag har själv en tvååring, säger Malin Walter.

Ur känslan av förtvivlan kom handlingskraft, och på bara en vecka har de båda dragit ihop en manifestation i Motala och organiserat en insamling av pengar och kläder. Och så bussen, som nu väntar på ett erbjuda skjuts åt dem som vill ta sig upp mot Östergötland.

På centralstationen i Malmö råder febril aktivitet. Bakom ett bord överlastat med vattenflaskor, frukt, choklad och annat ätbart trängs frivilliga. En man kommer bärande på en stor bricka med hembakade piroger. Handtextade lappar på flera språk upplyser om att här finns hjälp för flyktingar.

De frivilliga som hjälper till är egentligen inte så organiserade. Det mesta av arbetet arrangeras av människor som hittat varandra på Facebook och improviserat fram ett samarbete på några få dagar.

En av dem är Assma Qayyum från Danmark, som nu bor i Malmö.

– När det kommer flyktingar med tåget hjälper vi dem, ger dem mat och hjälper till med information. Eller skjutsar, många ställer upp med bilar, säger hon.

Hon avbryter sig när en ung kille kommer fram och ber om hjälp. Han har tågbiljett, men vill veta vart han ska gå och hur det fungerar.

– Det här är typiskt sådant som vi hjälper till med, säger hon.

Engagemanget för att hjälpa flyktingarna har varit stort, så stort att det ibland har blivit för mycket, berättar Rasmus Karlsson. Han har lagt de senaste dygnen på att försöka samordna krafterna i Malmö.

– Ett tag var problemet att vi var alldeles för många. Alla dök upp samtidigt och det blev bara rörigt.

Två lundastudenter kopplades in och på bara något dygn fanns ett system som där folk kan registrera vad de vill hjälpa till med och när, och dessutom kan man snabbt nå dem med grupp-sms.

Rasmus Karlsson är själv en vanlig privatperson. Som så många andra berördes han av bilden av den döda pojken på stranden.

– Jag ville hjälpa och jag är bra på att organisera, så det var naturligt att hugga i. Men i längden kommer det inte att räcka med löst organiserade frivilliga, säger han.

– Flyktingkrisen har ju redan pågått i månader och kan pågå i flera månader till. Jag skulle önska att de stora hjälporganisationerna, som har mer kunskap och resurser, var här i stället för oss, säger han.

I mörkret utanför stationen står Cemil Karaman, som äger en restaurang i Malmö. Han har bilen full med filtar.

– Jag skjutsade en anställd till ett tåg sent i går kväll, och såg massor av människor som sov på golvet. Det väckte mitt hjärta, jag sov ingenting på natten. Nu tog jag med alla filtar jag hade på uteserveringen, så får vi se om någon vill ha dem, säger han.

Men det blir en ganska lugn kväll på centralstationen. Dansk polis har stoppat många flyktingar och hållit kvar tåg i Danmark, därför har inte så många flyktingar som väntat kommit. De frivilliga får hela tiden information från motsvarande hjälpgrupper i Tyskland och Danmark.

Först fram på natten börjar tåg komma med flyktingar, totalt ungefär 100 personer. Bussarna fylls långsamt. Kamal El Salim ska vidare på en sedan länge planerad resa, men Johannes Tollesson vänder tillbaka mot Borås med den gamla bussen vid fyratiden på morgonen. Efter några timmars sömn är han igång och jobbar igen.

– Just nu har vi inga nya bussar på väg, men arbetet fortgår. Folk fortsätter ju komma till Malmö, säger han.

Assma Qayyum från Danmark har ryckt in flera kvällar på Malmö centralstation. Att hjälpa människor tillrätta så att de kan köpa sina biljetter och hitta rätt är en typisk arbetsuppgift.

Kristina Karlsson Malm kör bussen från Borås och söderut, och sedan tillbaka sent på natten. Man är så maktlös. Nu känns det bra att kunna hjälpa till, säger hon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *