”Boråsare har filmat flyktingars öden i Libanon”

I över ett år har boråsaren Kamal El Salim jobbat med sin film Fort Europa som handlar om människor på flykt och deras öden. I filmen återvänder han till Libanon – landet han föddes i.

– Filmen handlar om människorna bakom siffrorna som vi alltid pratar om, den handlar om flykt om min resa till Sverige med mina föräldrar och tre palestinska bröder från Syrien som nyligen kommit till Sverige, säger Kamal El Salim och fortsätter:

– Namnet Fort Europa kommer från att Europa är ett fort, som antingen sviker sina ideal och principer som vi gör nu, eller håller uppe dem, och invandringen har blivit en central del i det.

Vill förstå sina föräldrar
Kamal El Salim föddes i Libanon, men kom till Sverige med sin familj i början på 1990-talet.

– Personligen handlar den här filmen om att lära känna- och förstå mina föräldrars situation bättre.

Delar av filmen är inspelade i Libanon.

– Jag besökte det berömda närområdet, som vi alltid pratar om, och såg hur livet för en flykting såg ut där. De flesta jag träffade hade gett upp hoppet. Vi kan lika väl åka tillbaka till Syrien och dö, sa de till mig. Kort sagt kan man säga att livet är ohållbart för dem.

Hoppas visa filmen i skolor
Filmen, som han jobbat med helt ideellt, kommer i dag att publiceras på youtube, Kamals egna hemsida och även Facebook-sidan Fort Europa. Men har fler planer för att sprida sin film

– Filmen kommer även visas på Marks internationella dagar i September. Planen är också att försöka få filmen att visas på skolor, kommuner och för personal på asylboenden, säger Kamal El Salim, filmare från Borås.

 

Inklipp från Sverigesradio

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *